ДВ14
25 Юли 2023

"Детска еко-ваканция'23"

В разгара на лятото Дирекция на Природен парк „Персина“ стартира по традиция образователна практика за деца „Детска еко-ваканция‘23“. Заниманията включват набор от уроци с екологична насоченост по предварително подбрани от експертите в дирекцията теми, свързани с биологичното разнообразие в парка и опазването на околната среда. Целта на уроците е да насочат вниманието към проблемите свързани с опазването на видовете и природата, а също и да популяризират дейността на дирекцията.
Уроците се провеждат с децата записали се в летните занимания към ЦПЛР-Общински детски комплекс гр. Белене и ЦОП „Света Марта“ гр. Белене. Заниманията са както на открито, така и в посетителския център на Природен парк „Персина“. Съобразени са с възрастта на децата и знанията по темата, която се развива в урока.

„Детска еко-ваканция“ тази година започна с темата за правилата, с които хората е необходимо да се съобразяват почивайки си или разхождайки се в дивата природа. На децата им беше обяснено, какво могат да правят в защитените местности и какво означава резерват. Уроците с екологична насоченост в ДПП „Персина“ продължават до края на месец август. Темите които ще се разгледат са свързани с: миграциите при рибите; опазването на дунавските есетрови риби; насекомите; земноводни и влечуги; влажните зони и много други.
 

Текст: ДПП „Персина“
Снимки: ДПП „Персина“, ЦПЛР-Общински детски комплекс гр. Белене и ЦОП „Света Марта“