Детска еко - ваканция'23
04 Авг. 2023

"Детска еко - ваканция'23"

„Рибите в река Дунав“ това е темата на поредния урок включен в еко – ваканцията. Тази седмица в него взеха участие децата от ЦПЛР – Общински детски комплекс – гр. Белене.
Експертите от Дирекция на Природен парк „Персина“ бяха подготвили интересни игри и беседи свързани със средата на обитание на водните животни. Запознаха децата с устройството на тялото на рибите и със специалните  приспособления към условията на живот, които те имат за да плуват, дишат, да се хранят във водата. Гости на урока бяха две малки аквариумни рибки, които малчуганите много харесаха.
Говорейки за река Дунав разглеждайки я като голям биокоридор бе засегната темата за мигриращите риби и по - специално за тези, които са застрашени от изчезване.
На децата им бяха показани рибите от семейство есетрови риби – моруна, руска есетра, чига, пъструга, атлантическа есетра и шип. Научиха, че някои то тях вече се смятат за изчезнали от река Дунав. Есетровите риби са едно от най – застрашените семейства животни на Земята. Агресивната човешка дейност и бързо променящия се климат оказват силно негативно влияние върху способността им да оцеляват. Под формата на ролева игра децата се превърнаха в малки есетрови рибки. Залепиха си мустачки, с които да сканират дъното на реката и започнахме играта. Представяха си, че живеят в Черно море. Настъпи момент в който се наложи да мигрират нагоре по течението на река Дунав и по пътя си срещаха различни препятствия. Така под формата на игра, научиха за живота на тези дунавски гиганти. Моруната беше главен герой в урока, с впечатлителните си размери до 6 м, което е почти размера на средно голям автобус.
Темата на урока естествено преля и към другите видове риби в река Дунав. Стегнахме въдиците подготвихме риболовните билети и изиграхме играта „За риба в ПП „Персина“. За отмора и финал на темата за водните животни разказахме историята на речния рак, който се грижи за „децата“ си носейки ги закрепени за тялото половин година.
Урокът „Рибите в река Дунав“ ще се проведе още веднъж този път с участието на децата от ЦОП „Света Марта“ гр. Белене, ателие „Лято“.
А какво предстои в „Детска еко-ваканция‘23“? Предстои да представим насекомите. Следете ни на фейсбук страницата на Дирекция на Природен парк „Персина“.

Текст и снимки: ДПП „Персина“
Снимки: ЦПЛР – Общински детски комплекс – гр. Белене