Световен ден на влажните зони 2023
03 Фев. 2023

Световен ден на влажните зони 2023

"Време е да възстановяваме влажните зони", мотото на Световния ден на влажните зони за 2023 година

Тази година отбелязахме Световния ден на влажните зони, като съвместно мероприятие между ДПП „Персина“, отдел „Природа“ към РИМ – Плевен и ДГ „Слънце“. Децата от IV „б“ група „Пчелички“ и IV „а“ група „Многознайко“  се впуснаха в игри посветени на „Богатството на влажните зони“. В предварително подготвеното интерактивно занимание те имаха възможност да се запознаят с най – уязвими от изчезване екосистеми на планетата. Малките любознайковци научиха какво са влажните зони, кои са техните обитатели, какво трябва да се направи за тяхното опазване и кое е подходящото местообитание за птици, жаби, риби и други организми. Чуха звуците на различните видове жаби и накрая релаксираха на брега на езерото, което сами напълниха с животни. 
 
Световния ден на влажните зони тази година е посветен на необходимостта от тяхното възстановяване и премина под мотото „Време е за възстановяване на влажните зони“.

На датата 2 февруари 1971 година, в иранския град Рамсар се подписва Рамсарската конвенция. Това е първият от съвременните глобални международни договори за опазване и устойчиво ползване на природните ресурси, който все още продължава да е единственият договор, насочен към специфични екосистеми – влажните зони.

Благодарим на децата от ДГ „Слънце“ за изненадата подготвена за ДПП „Персина“- рисунки, посветени на биоразнообразието.

Рисунка от група "Многознайко", ДГ "Слънце" - гр. Плевен

Рисунка от група "Пчелички", ДГ "Слънце" - гр. Плевен


Текст и снимки: ДПП „Персина“
 Снимки: ДГ „Слънце“ гр. Плевен