1
16 Фев. 2024

Изложба в Посетителския център

Откриване на изложба „Пеликаните и влажните зони“

Дирекция на ПП „Персина“ в партньорство с ЦПЛР „Общински детски комплекс - Белене“ организира серия от уроци посветени на влажните зони във връзка със Световния ден на влажните зони 2 – ри февруари.  Темата тази година бе избрана от децата и това са къдроглавите пеликани.

В продължение на седмица децата от ателие „Аз творя“ с ръководител г-жа Бистра Нецова изработваха макети, които изобразяват местообитанието на къдроглавите пеликани на територията на ПП „Персина“ на остров Персин. Пеликаните на острова гнездят върху специално изградени дървени платформи, които подпомагат птиците по време на размножителния сезон. Платформите на острова са изградени от екипът на ДПП „Персина“, всяка година се ремонтират и се застилат с тръстика.

Интересно е да се отбележи, че къдроглавите пеликани в ПП „Персина“ гнездят в най-голямото по площ Рамсарско място в България, „Комплекс Беленски Острови“ и в тази връзка уроците посветени на Световния ден на влажните зони са обвързани с разказ за начина им на живот. Влажните зони са забележителни местообитания, богати на биологично разнообразие, колектори на вода, въглеродни банки, места в които рибите хвърлят хайвера си, земноводните обитават, пречистват водата, предпазват от наводнения, изпълняват и много други функции полезни за всяко живо същество.

Изработените макети от децата са изложени в Посетителския център на ПП „Персина“ в специално аранжирана изложба посветена на „Пеликаните и влажните зони“. Изложбата ще бъде отворена от 19 февруари, с работното време на администрацията. Заповядайте да разгледате света на къдроглавите пеликани през детските очи. С любов към пеликаните!

Уроците организирани от ДПП „Персина“ продължават, а тайните на биоразнообразието само чакат да бъде разгадани. Очаквайте още!

Текст: ДПП „Персина“
Снимки: ДПП „Персина“
ЦПЛР „ОДК - Белене“
15